Nasıl Kilo Alınır - Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyım? - FAYDALAR

Nasıl Kilo Alınır - Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyım?

Nasıl kilo alınır? Kilo almak için ne yapılmalı?


Fazla kilolu olmak kadar düşük kilolu olmakta sağlıksızdır ve görsel açıdan sıkıntı doğurabilir. Nasıl kilo alınır sorusunun cevabını aramadan önce kilo alamamanızın nedenlerini bilmeniz sorunun çözümünde izlemeniz gereken yolda size yardımcı olacaktır.

Kilo alamamanın temelde üç ana nedeni bulunmaktadır. Bunları sağlık problemleri, kalıtsal nedenler ve yetersiz beslenme olarak sıralabnabilir.

Neden kilo alamıyorum?

Kilo alamıyorsanız, bu herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklı olabilir. Bu sağlık sorunları arasında sindirim sistemi hastalıkları, hormon bozuklukları, bağırsak parazitleri, psikolojik rahatsızlıklarla ilintili yeme bozuklukları, kilo almanızı engelleyen kronik hastalıklar, sigara kullanımı ve iştahınızın kapanmasına neden olan ilaçlar sayılabilir. Kilo alamamanızın altındaki bu olası sebeplerin belirlenmesi için doktor kontrolünden geçmelisiniz.

Doğuştan gelen genetik yapınız sebebiyle metabolizmanız diğer insanlardan hızlı çalışıyor olabilir ve bu durum kilo almanızı güçleştiriyor olabilir. Bunu değiştirmeniz mümkün olmadığı için günlük kalori alımınızı arttırarak kilo almanızı sağlayabilirsiniz.

Kilo alamamanızın en olası sebebi ise yetersiz beslenmenizdir. Yetersiz beslenmeden kasıt günlük aldığınız kalori miktarının günlük yaktığınız kalori miktarından az olmasıdır. Beslenme düzeninizin olmaması, kalorisi düşük yiyeceklerle beslenmeniz ile hareketli bir yaşam sürdürmenize bağlı olarak günlük aldığınızdan daha fazlasını yakmanız kilo alamamanızın nedeni olabilir. Bu durumda beslenmenizi yeniden gözden geçirerek kalori alımınızı arttırmak, atmanız gereken en temel adımdır.

Nasıl Kilo Alınır?

Benim size çok basit ve hepinizin rahatlıkla uygulayabileceği bir önerim olacak. Beslenmenizi sağlıklı bir şekilde sürdürdüğünüz ön koşulu ile yani günlük beslenmenizde et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, sebzeler ve meyveler, tahıllar ve bakliyatları içeren bir beslenmeniz olduğunu kabul ederek bu öneriyi yapıyorum. Bunu uyguladığınızda haftada 1 kilo garanti.

1. Yapacağınız şey günlük beslenmenize ek olarak her gece akşam yemeğinden sonra 100 gram kavrulmamış yani taze kuruyemişlerden yemeniz. İsterseniz ceviz, isteseniz badem ya da fındık olabilir. Bunların her biri 100 gramında yaklaşık 600 kalori içeriyor. Yani haftada 4200 kalori ediyor.

2. Her öğünde 2 dilim ekmeği fazladan yiyin. Tam tahıllı olanlarından tercih edin. 1 dilim ekmek 70 iki dilim ise 140 kalori. 3 öğünde ise 420 kalori yapar. Haftada ise 2940 kaloriye karşılık gelir.

3. Kuru yemişlerden 4200 ve ekmekten alacağınız 2940 kalori toplamda 1 haftada 7140 kaloriyi fazladan almanızı sağlayacaktır.  Vücuttaki 1 kilogramın karşılığı 7000 kaloridir. İşte size haftada 1 kilo aldıracak basit formül.

Kilo almak için başka ne yapmalıyım?

  1. Düzenli beslenin. 3 ana öğünün yanı sıra ara öğünler ekleyin çünkü kilo alamayanlar genellikle çabuk doyarlar.
  2. Yemeklerinizde ve salatalarınızda kullandığınız yağ miktarını arttın. Yağ tercihiniz zeytinyağı olsun. Ayrıca somon ve ton gibi omega 3 den zengin balıklar tüketin.
  3. Yemek öncesi su ya da diğer içecekleri içerek iştahınızı kapamayın.
  4. Ağırlık kaldırma gibi kas kütlenizi arttıracak egzersizler yapın.
  5. Sigara kullanıyorsanız mümkünse bırakın ya da yemek öncesinde asla içmeyin.
  6. İştah açıcı baharatlardan yararlanın.
  7. Yemeklerinizi hızlıca tüketin. Daha fazla yemenize yardımcı olur.
  8. Protein tüketiminize özen gösterin. Tavuk, balık, hindi, kırmızı et ve kuru baklagillerden yararlanın. Protein tercihlerinizde en çok protein içeren besinler yazımızdan yararlanabilirsiniz.
  9. Lif içeriği yüksek besinleri sınırlandırın. Lifli besinlerden kısıtlı tükettiğinizde daha çabuk acıkırsınız.
  10. Beslenme düzeniniz kadar yaşamınız da bir düzen içinde olsun. Her gece 8 saat uyumaya dikkat edin.