Nar Kabuğunun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Nar Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Nar, lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra sağlığa faydaları ile de oldukça ün yapmıştır ve muhtemelen siz de narın faydaları hakkında birçok bilgiye sahipsinizdir.

Birçoğumuz narı soyup içindeki taneleri yer ve narın kabuklarını çöpe atarız. Ya da narın suyunu sıkarız ve kabuklar yine çöpü boylar. Nar taneleri ya da nar suyu gibi nar kabuklarının da sağlığımıza faydalar sağlayabileceğini bilseydik belki de bunu yapmazdık. Hatta narın tanelerine kıyasla nar kabuğunun besinsel değerinin daha fazla olduğunu öğrenseydik narın kabuklarını kullanmadığımız için büyük bir pişmanlık duyabilirdik.

Kutsal kitaplarda adı geçen ve antik çağlardan beri pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan nar ve nar kabukları modern tıbbın da incelemesi altına alınmış ve nar kabuğunun sağlık açısından sayısız faydaları olduğu belirlenmiştir. Özellikle nar kabuğunun antioksidan özellikler nar tanelerinden daha fazladır ve bu antioksidanlar bizi kanserler başta olmak üzere birçok hastalığa karşı korunmamıza yardımcı olmaktadır.

Nar kabuğunun faydaları ve onları nasıl kullanabileceğinize ilişkin bilgiler için yazımızı okumaya devam edin.


Nar kabuğunun faydaları hakkında bilgiler

Nar kabuğu C vitamini deposudur

C vitamini sağlık için en önemli vitaminlerden biridir ve eksikliği pek çok hastalığın gelişimine zemin hazırlar. Birçok insan C vitamini eksikliğin kapatmak için takviyeler kullanır. Bu yapay takviyeler yerine nar kabuklarını kullanabilirsiniz. 

C vitamininin kan damarlarının yapısını sağlamlaştırmak, yaraların iyileşme sürecini hızlandırmak, bağışıklık sistemini korumak, kemikler, dişler ve kıkırdakların onarmak ve güçlendirilmek gibi pek çok farklı görevi bulunmaktadır. Diğer antioksidan vitaminlerden farklı olarak suda çözünmesi sebebiyle vücutta her noktaya ulaşabildiğinden diğer antioksidanlardan daha etkili koruma sağlar.

Boğaz ağrısı ve öksürük tedavisine yardımcıdır

Nar kabuğu geleneksel tıpta boğaz ağrıları ve öksürüğün giderilmesinde yüzyıllardır kullanılmıştır. Kurutulmuş nar kabuklarını suda kaynatarak çay olarak içebilir ya da bu suyu soğutarak gargara olarak kullanabilirsiniz.

Kalp hastalıklarından korunmaya yardımcıdır

Nar kabuğunun kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Kalp hastalıkları açısından en önemli risk faktörlerinden biri kabul edilen kötü kolesterol yüksekliğine karşı nar kabuğundan faydalanabilirsiniz. Nar kabuğunun tansiyon düşürücü etkisi de bilinmektedir ve kalbi bu yönüyle de korumaktadır.

Kanser önlemede etkilidir

Nar kabuğunun antioksidan ve anti mutajenik yani gen değişimini önleyici etkisi araştırmalarla gösterilmiştir. Nar kabuğunun nardan çok daha fazla elajik asit ve galik asit gibi fenolik bileşikler içerdiği ve bu bileşiklerin meme ve prostat kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türüne karşı etkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Nar kabuğu çayı kemoterapiye bağlı gelişen ishallerin önlenmesinde faydalı olabilmektedir.

Ülsere karşı etkilidir

Yapılan bir çalışmaya göre yüksek antioksidan aktivitesi olan nar kabuğu özünün antiülser etkisi bulunmaktadır.

Cilt sağlığını korur ve cildi güzelleştirir

Nar kabuğu cildin kolajen kaybını önleyerek kırışıklık oluşumunu engeller. Bunun için yapmanız gereken kurutulmuş nar kabuğunu toz haline getirmek ve biraz gül suyu ile hamur kıvamında bir maske hazırlayarak bu maskeyi yüzünüze uygulamak. Nar kabuğunun cilde faydası kırışıklık önlemeden ibaret değildir. Cildinizi nemlendirir, Ph dengesini düzenlemeye yardımcı olur, çevresel kirliliğin yarattığı toksik etkiden ve güneşin zararlı etkilerinden cildinizi korur. Cilde esneklik ve yumuşaklık verir. Bunun için toz haline getirilmiş nar kabuğuna biraz yoğurt ekleyerek cildinize maske olarak uygulayın. Güneşten korunmak için güneşe çıkmadan yirmi dakika önce nar kabuğu tozu eklediğiniz kreminizi sürün.

Bağırsak sağlığını güçlendirir

Nar kabukları bağırsak sağlığı için de faydalıdır. Nar kabuğunda bulunan bileşikler bağırsaklarda iltihap oluşumunu azaltarak sindirim sisteminin saha sağlıklı çalışmasını sağlar.

Ağız ve diş sağlığını korur

Nar kabuğu kötü ağı kokularına, ağız ülserlerine ve diş eti iltihaplarına karşı etkilidir. Bunun için güneşte kurutulmuş nar kabuklarını toz haline getirin, bir bardak suya ekleyerek karıştırın ve bu su ile gargara yapın.

Saçları güçlendirir ve kepeklenmeyi azaltır

Nar kabuğunda bulunan özler saç dökülmesi ve saç kepeklenmesine karşı kullanılabilir.

Kemik erimesini önlemeye yardımcı olur

Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikteki nar kabuklarının faydalarından bir diğeri kemik erimesini önlemeye yardımcı olmasıdır. Özellikle menopoz sonrası kemik yoğunluğu azalan kadınlarda etkili olduğu ve osteoporozun yani kemik erimesinin önlenmesine katkı verdiği araştırmalarda gösterilmiştir. Bunun için nar kabuğu çayı ya da nar kabuğunu toz haline getirdikten sonra suya ekleyerek içebilirsiniz.