Limon Kabuğunun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Limon Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Limon kabuğunun faydaları nelerdir?


Limon, lezzeti ve sağlık açısından sağladığı faydalar ile mutfaklarda her zaman bulundurulan bir besindir. Limon kabukları ise sıkıldıktan sonra çöpe atılır. Oysaki limon kabuğunun faydaları, limonun suyundan çok daha fazladır. İçeriğindeki vitaminler, mineraller, enzimler ve fitokimyasal maddelerle sağlık için bulunmaz nimettir. C vitamini, P vitamini, beta karoten, lif, limonen, kalsiyum ve potasyum faydalarının önemli bir kısmında rol alan bileşiklerdir. Limon kabuğu, yemeklerinize lezzet vermenin yanı sıra tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak ta yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Limon kabuğunun besin değerleri

Besinler
 1 Porsiyon (6g)
Kalori
3
Toplam yağ
0.02 gram
Doymuş yağ
0 gram
Kolesterol
0 miligram
Sodyum
0.36 miligram
Potasyum
9.6 miligram
Toplam karbonhidratlar
0.96 gram
Şekerler
0.25 gram
Diyet lifi
0.64 gram
Protein
0.09 gram
A vitamini
3 IU
C vitamini
7.74 miligram
Kalsiyum
8.04 miligram
Demir
0.05 miligram

Limon kabuğunun faydaları

1.Potasyumdan zengin oluşu sebebiyle kan basıncını düzenler. Özellikle yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcıdır.

2.İçeriğindeki limonen ve salvestrol Q40 adlı bileşikler kanser hücrelerinin bölünerek çoğalmalarına karşı etkilidirler. Bu sebeple kolon, cilt ve meme kanserleri gibi pek çok kanser türüne karşı koruyucu etkiye sahiptir. Bir çalışmada çaya eklenen limon kabuklarının kanser gelişimini önlemede fayda sağladığı belirlenmiştir.

3.Kemikleri güçlendirir. İçeriğindeki kalsiyum ve C vitamini kemik ve kıkırdak hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Etkili olduğu hastalıklar arasında osteoporoz, romatoid artrit, kemik kırıkları ve inflamatuvar poliartrit bulunmaktadır.

4.Ağız boşluğunu temizler ve ağız içi hijyen sağlar. İçeriğindeki C vitamini sayesinde halk arasında diş eti çekilmesi olarak bilinen iskorbüt hastalığını önler.

5.Kilo vermeye yardımcı olur. Limon kabuğu pektin adlı liften zengindir. Pektin bağırsaklarda jel bir yapı oluşturarak şekerin emilimini azaltır.

6.Sindirim sistemindeki kurt ve parazitlerin üremesini önler.

7.Mantarlara ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

8.Yüksek antioksidan kapasitesi ile cildinizi içeriden besler, cildiniz genç ve sağlıklı görünüm kazanır. Peeling amaçlı yüzünüze uygulayabilirsiniz. Yaşlılık lekelerine limon kabuğu sürmek de lekenin koyuluğunu hafifletir.

9.Sistite karşı etkilidir. Karaciğeri temizler, bağışıklık sistemini korur.

10.Güçlü bir antidepresandır.

11.İçeriğindeki polifenol ve flavonoidler sebebiyle kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur. C ve P vitaminleri damarları temizler ve damar tıkanıklıklarını önler.

12.Bunların yanı sıra limon kabuklarında bulunan asitler karınca ve böcek kovucu etkiye sahiptir.

13.Gece yatmadan önce bir dilim limon ile tırnaklarınızı ovun. Tırnaklarınız daha parlak olacaktır.

14.Aynısını krom lavaboları parlatmak için de uygulayabilirsiniz.

15.Buzdolabına koyacağınız limon kabukları ise dolap içindeki kötü kokuları emer.

Limon kabuğunu nasıl tüketelim?

Limon kabuğunu rendeleyerek salatalarında değerlendirebilirsiniz. Çay ve her türlü bitki çaylarınızın içine de rendelenmiş limon kabukları katabilirsiniz. Ya da çok az şeker ekleyerek dorudan da yiyebilirsiniz. Daha kolay rendelenmesi için buzdolabında 2 saat beklettikten sonra rendeleyebilirsiniz.

Uyarılar

Limon kabuklarını tüketirken çok iyi yıkamalı ve mümkünse organik olanları tercih etmelisiniz ki kabuk üzerindeki pestisitlerin zararlı etkilerinden vücudunuzu koruyabilin.

Limon kabuğu yüksek miktarda oksalat içerir.  Fazla oksalat alımı safra ve böbrek taşlarına neden olabilir. Safra ve böbrek taşı sorunu olanların limon kabuğu tüketmesi tavsiye edilmez.