Limon kabuğunun faydaları nelerdir?
Limon, lezzeti ve sağlık açısından sağladığı faydalar ile mutfaklarda her zaman bulundurulan bir besindir. Limon kabukları ise sıkıldıktan sonra çöpe atılır. Oysaki limon kabuğunun faydaları, limonun suyundan çok daha fazladır. İçeriğindeki vitaminler, mineraller, enzimler ve fitokimyasal maddelerle sağlık için bulunmaz nimettir. C vitamini, P vitamini, beta karoten, lif, limonen, kalsiyum ve potasyum faydalarının önemli bir kısmında rol alan bileşiklerdir. Limon kabuğu, yemeklerinize lezzet vermenin yanı sıra tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak ta yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Limon kabuğunun besin
değerleri
Besinler
|
1 Porsiyon (6g)
|
Kalori
|
3
|
Toplam yağ
|
|
Doymuş yağ
|
|
Kolesterol
|
0 miligram
|
Sodyum
|
0.36 miligram
|
Potasyum
|
9.6 miligram
|
Toplam karbonhidratlar
|
|
Şekerler
|
|
Diyet lifi
|
|
Protein
|
|
A vitamini
|
3 IU
|
C vitamini
|
7.74 miligram
|
Kalsiyum
|
8.04 miligram
|
Demir
|
0.05 miligram
|
Limon kabuğunun faydaları
1.Potasyumdan zengin oluşu sebebiyle kan basıncını
düzenler. Özellikle yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcıdır.
2.İçeriğindeki limonen ve salvestrol Q40 adlı bileşikler kanser hücrelerinin
bölünerek çoğalmalarına karşı etkilidirler. Bu sebeple kolon, cilt ve meme
kanserleri gibi pek çok kanser türüne karşı koruyucu etkiye sahiptir. Bir
çalışmada çaya eklenen limon kabuklarının kanser gelişimini önlemede fayda
sağladığı belirlenmiştir.
3.Kemikleri güçlendirir. İçeriğindeki kalsiyum ve C
vitamini kemik ve kıkırdak hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Etkili
olduğu hastalıklar arasında osteoporoz, romatoid artrit, kemik kırıkları ve
inflamatuvar poliartrit bulunmaktadır.
4.Ağız boşluğunu temizler ve ağız içi hijyen sağlar.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde halk arasında diş eti çekilmesi olarak
bilinen iskorbüt hastalığını önler.
5.Kilo vermeye yardımcı olur. Limon kabuğu pektin
adlı liften zengindir. Pektin bağırsaklarda jel bir yapı oluşturarak şekerin
emilimini azaltır.
6.Sindirim sistemindeki kurt ve parazitlerin üremesini önler.
7.Mantarlara ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
8.Yüksek antioksidan kapasitesi ile cildinizi içeriden besler,
cildiniz genç ve sağlıklı görünüm kazanır. Peeling amaçlı yüzünüze
uygulayabilirsiniz. Yaşlılık lekelerine limon kabuğu sürmek de lekenin
koyuluğunu hafifletir.
9.Sistite karşı etkilidir. Karaciğeri temizler, bağışıklık
sistemini korur.
10.Güçlü bir antidepresandır.
11.İçeriğindeki polifenol ve flavonoidler sebebiyle kolesterolü
düşürür ve kalp sağlığını korur. C ve P vitaminleri damarları
temizler ve damar tıkanıklıklarını önler.
12.Bunların yanı sıra limon kabuklarında bulunan asitler
karınca ve böcek kovucu etkiye sahiptir.
13.Gece yatmadan önce bir dilim limon ile tırnaklarınızı ovun.
Tırnaklarınız daha parlak olacaktır.
14.Aynısını krom lavaboları parlatmak için de
uygulayabilirsiniz.
15.Buzdolabına koyacağınız limon kabukları ise dolap içindeki
kötü kokuları emer.
Limon kabuğunu nasıl
tüketelim?
Limon kabuğunu rendeleyerek salatalarında
değerlendirebilirsiniz. Çay ve her türlü bitki çaylarınızın içine de
rendelenmiş limon kabukları katabilirsiniz. Ya da çok az şeker ekleyerek
dorudan da yiyebilirsiniz. Daha kolay rendelenmesi için buzdolabında 2 saat
beklettikten sonra rendeleyebilirsiniz.
Uyarılar
Limon kabuklarını tüketirken çok iyi yıkamalı ve mümkünse
organik olanları tercih etmelisiniz ki kabuk üzerindeki pestisitlerin zararlı
etkilerinden vücudunuzu koruyabilin.
Limon kabuğu yüksek miktarda oksalat içerir.
Fazla oksalat alımı safra ve böbrek taşlarına neden olabilir. Safra
ve böbrek taşı sorunu olanların limon kabuğu tüketmesi tavsiye
edilmez.