Kimyonun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Kimyonun Faydaları Nelerdir?

Kimyonun faydaları nelerdir?


Kimyonun faydaları arasında sindirime yardımcı olması, bağışıklık sitemini güçlendirmesi, kanser, basur, çıban, soğuk algınlığı ve kansızlık hastalıklarının tedavilerinde etkili olması ile uykusuzluğu gidermesi, bilişsel fonksiyonları güçlendirmesi ve laktasyonu arttırması sayılabilir.

Bilimsel adı cuminum cyminum olan kimyon, Asya ve Orta Doğu mutfakları başta olmak üzere dünya mutfaklarında en sık kullanılan baharatlardan biridir. Kendine özgü tadı sebebiyle yemeklere lezzet katmasının yanı sıra tıbbi amaçlı olarak ta bin yıllardır kullanılmaktadır. Kimyon aslında bir tohumdur ama yaygın kullanımı öğütülerek toz haline gelmiş olan toz kimyondur.

Kimyonun faydaları


Kimyon kullanımı aşağıdaki sağlık sorunlarında faydalı olabilmektedir.

Sindirim


Kimyon sindirime iyi gelir ve sindirimle ilişkili sağlık sorunlarının çözümüne yardımcı olur. Kimyona aromasını veren kumin aldehit adlı bileşik tükürük salgısını arttırarak daha ağızda sindirimi başlatır. Kimyonda bulunan bir diğer bileşik olan timol ise asit, safra ve enzim salgısını tetikleyerek mide ve bağırsaklarda sindirimi rahatlatır. Gaz oluşumumu önler ve karın ağrılarına karşı etkilidir.

Basur


Basur ya da hemoroid tedavisinde kimyon kullanımı yardımcı olabilir. İçeriğindeki diyet posası, gaz giderici, antifungal ve antimikrobiyel özellikler sayesinde laksatif etki yaratır. Kimyonda bulunan kumin aldehit ve pirazin adlı uçucu yağlar bu süreçte etkin rol oynar. Sindirimi hızlandırır, sindirim sistemindeki enfeksiyonların ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Tüm bu özellikleri ile basur tedavisinde kimyon doğru bir besin seçim olarak gözükmektedir.

Diyabet


Kimyonun diyabete karşı faydalı olabileceği düşünülmektedir. Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda kimyon tohumu ile beslenen hayvanların hipoglisemi ve şeker hastalığı riskinin azaldığı belirlenmiştir. Konuyla ilgili insanlar üzerinde çalışmalar devam etmekte ve çalışmaların umut verici sonuçlar doğurması beklenmektedir.

Uykusuzluk


Kimyonun stres azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarının, uykusuzluğun önemli nedenlerinden biri olduğu bilinmektedir. Kimyon tohumlarından hazırlayacağınız çay bu sorunu olanlarda işe yarayacaktır. 1 fincana 1 tatlı kaşığı kimyon ekleyip kaynatın. 5 dakika demlenmesini bekleyin ve süzdükten sonra için. İçine bal katarak tatlandırabilirsiniz.

Laktasyon


Emziren anneler için de kimyon faydalı bir besindir. Kimyonda bulunan timol adlı bileşik, meme bezlerindeki salgıyı arttırarak süt salgı ve miktarının artmasına yardımcı olur. Kimyon aynı zamanda demir ve kalsiyum için çok iyi kaynaktır. Her iki mineralin de emzirme döneminde yeterli alımı çok önemlidir.

Soğuk algınlığı


Soğuk algınlığı bağışıklık sisteminin güçsüzleştiği durumlarda görülen viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Kimyonun içinde bulunan esansiyel yağlar viral enfeksiyonlarla savaşarak soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Kimyon aynı zamanda öksürüğe karşı da etkilidir. İçeriğindeki demir ve C vitamini bağışıklık sistemi için gerekli olan diğer besin ögeleridir.

Kansızlık


100 gram kimyonda günlük demir ihtiyacının 5 katından fazlası bulunur. Elbette bu miktarda kimyon tüketmek mümkün değil ama yine de çok iyi bir demir kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Demir eksikliğinde kanda hemoglobin azalır ve vücuda oksijen taşınamaz. Demir eksikliği en sık görülen kansızlık türüdür. Eğer anemi sorununuz varsa beslenmenizde kimyona daha fazla yer verebilirsiniz.

Hafıza ve konsantrasyon


Kimyonun demir için iyi bir kaynak olduğunu ve bu sayede vücutta oksijenin taşınmasına yardımcı olduğundan bahsetmiştik. Beyin için oksijen ve oksijen için de demir gerekir. Beyinde yeterli oksijenin olması hafıza ve konsantrasyonu arttırırken diğer yandan yetersizliğinde alzheimer ve bunama gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Vücutta yeterli oksijenin bulunması aslında genel sağlığı olumlu etkiler. Kimyon aynı zamanda beyinde asetilkolin sentezini arttırarak da hafızayı güçlendirir.

Kanser


İçeriğindeki antioksidanlar ve esansiyel yağlar sebebiyle kanserlere karşı da etkilidir.  Kimyonda bulunan eugenol ve limonen aldı bileşiklerin antitümör etkisi bulunmaktadır. Ayrıca C ve A gibi antioksidan vitaminlerden de zengindir ki bunlar da kanserlerden korunmaya yardımcı olurlar. Özellikle kolon, mide, karaciğer ve göğüs kanserlerine karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.

Tüm bu faydalarının yanı sıra kimyon neredeyse kalorisiz bir besindir. 1 yemek kaşığı kimyon sadece 20 kaloridir.