Göbek Eriten Yiyecekler Nelerdir? - FAYDALAR

Göbek Eriten Yiyecekler Nelerdir?

Göbek eriten yiyecekler konusu pek çok kişinin ilgi alanına giriyor çünkü genel olarak şişman olmasanız dahi göbek bölgesinde yağlanma olabiliyor. Bu durum vücudun bütününün dengeli bir şekilde yağlanmasına göre estetik açıdan çok daha çirkin duruyor. Üstelik yağlanmanın karın içinde yoğunlaşması karaciğer başta olmak üzere organların yağlanmasına ve metabolik sendrom denilen hastalık tablosunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu durumda diyabet, kalp, obezite ve inme gibi hastalıkların riskinde artış oluyor. Türkiye Metabolik Sendrom Araştırma Grubu’nun (METSAR) verilerine göre Türkiye’de metabolik sendrom görülme sıklığı erkeklerde 28.8 ve kadınlarda %41.1’dir. Genel ortalamaya göre metabolik sendrom her 3 kişiden 1’ini etkilemektedir. Metabolik sendrom demek yağ bağlamış bir göbek demektir. 

Göbek eritme konusunda tek bir yiyecekten mucize beklemek yerine beslenmede genel olarak değişikliğe gitmek gerekir. Kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olabilen rafine karbonhidrat içeren yiyeceklerden kısıtlı ve protein, sağlıklı yağlar ve lif yönünden zengin bir beslenme karın yağlarını eritmeye yardımcı olacaktır. Hazır ve paketlenmiş ürünler, hamur işleri, tatlılar ve beyaz un içeren tahıl ürünleri beslenmede kısıtlanması gereken gıdalardır.


Unutmamak gerekir ki göbek bir günde yağlanmadığı gibi bir günde de bu yağlardan kurtulmak mümkün değildir. Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri sabırla gerçekleştirilerek kalıcı ve sağlıklı çözüm sağlanabilir. Her şeye rağmen bazı besinler göbek eritme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Göbek eriten yiyecekler


Yumurta


Yumurta en iyi protein ve kolin kaynaklarından biridir. Proteinden zengin bir öğün sonrası kan şekerinizde dengeli bir seyir olur ve bu şekilde beslenmek göbeği eritmenizi sağlar. B grubu vitaminlerden biri olan kolin karaciğerde biriken yağ asitlerini vücuda dağıtmada görevlidir. Eğer kolin eksikliğiniz varsa karaciğerinizde yağlanma olur.  Karaciğer yağlanması, metabolik sendrom ve karın bölgesindeki yağlanmanın göstergelerinden biridir. Özellikle kahvaltılarda yumurta bulundurun. Yumurtanın beyazı proteinden ve sarısı kolinden zengindir ve bütün olarak tüketmeniz daha doğru olacaktır. Yine iyi protein kaynağı olan peynire de kesinlikle kahvaltılarda yer verin. Kahvaltıda basit karbonhidratları sınırlandırın. Şekerli çay ve kahveler, şeker katkılı diğer içecekler, beyaz undan yapılmış yiyecekler göbek yapar, unutmayın.

Beta karoten ve likopen


2009 yılında yapılmış bir araştırmada erkeklerde beta karoten ve likopen alımının metabolik sendrom ve göbek yağlanması riskini azalttığı belirlenmiştir (1). Beta karoten ve likopenden zengin beslenmek için diyetinizde havuç, kayısı, domates, karpuz ve greyfurt bulundurun. Domates likopen için en iyi kaynak. Domates pişirildiğinde likopen yönünden daha da zenginleşiyor. Domates salçası da likopenden çok zengin.

D vitamini


İspanyada okul çağındaki çocuklarda yapılan bir çalışmaya göre D vitamini eksikliği abdominal obeziteye neden oluyor (2). Abdominal obezite göbek yağlanması demek. D vitaminini beslenmeyle karşılamak pek mümkün değil bu yüzden güneşten yararlanmak gerekiyor. Yine de yumurta ve derin sularda yaşayan balıkların D vitamini açısından iyi kaynaklar olduğunu söyleyebiliriz.

Omega 3


Göbek eriten yiyecekler arasında omaga 3 den zengin besinler öne çıkmaktadır. Omega 3 çoklu doymamış yağ asitlerine verilen addır ve esas olarak balık yağında bulunur. Araştırmalar omega 3 ün yağ öncesi hücrelerin yağa dönüşmesini önlediğini, kalıcı tokluğa yardımcı olduğunu ve stres hormonu olarak bilinen cortisol düzeylerini azalttığını göstermektedir. Tüm bu özellikleriyle göbek eritmek için omega 3 açısından zengin besinlere diyette daha fazla yer verilmelidir. Somon, ton balığı ve sardalya gibi balıklar omega 3 için iyi kaynaklardır. En iyi bitkisel omega 3 kaynağı ise keten tohumudur.

Badem


Çok yeni yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre badem yemek göbek eritiyor. 52 orta yaşlı ve kilolu kişi ile 6 hafta devam eden bir çalışmada kişiler 2 gruba bölünmüş ve kişilere kolesterol düşürücü bir diyet uygulanmıştır. Bu gruplardan birine atıştırmalık olarak muzlu kek diğerine ise muzlu kekin kalorisine denk olarak 42 gram badem verilmiş ve  6 haftanın sonunda badem yiyenlerin göbek bölgesinde diğer gruba göre incelme kaydedilmiştir (3).

Göbek eriten yiyecekler kategorisinde sizler için seçtiğim besinler ve besin ögelerini yukarıda sıraladım. Ama tekrar hatırlatmak isterim ki tek bir besinden mucize beklemeyin. Genel olarak beslenme tercihlerinizi şu şekilde yapın:
  • Basit karbohidratlar yerine kompleks karbonhidratlar içeren yiyecekler tüketin.
  • Doymuş ve trans yağlar yerine tekli ve çoklu doymamış yağları tercih edin.
  • Günlük kalorinizdeki karbonhidrat oranını azaltın, protein ve yağ oranını arttırın.
  • Sebze ve meyvelere beslenmenizde daha çok yer verin. Lifli yiyecekler = göbek eriten yiyecekler.
  • Ve elbette ki fiziksel aktivitelerinizi arttırın.