Fast Food Yiyecekler Okul Başarısını Düşürüyor - FAYDALAR

Fast Food Yiyecekler Okul Başarısını Düşürüyor

Çocukların fast food tüketimi ile ilgili geçmişte yapılmış sayısız çalışma, bu yiyeceklerin obezite başta olmak üzere ve pek çok sağlık problemine neden olabileceğini ortaya koymuştu. Ancak yeni yapılan bir araştırmanın sonuçları, bu tür yiyecekleri tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil aynı zamanda akademik başarıyı da etkilediğini belirledi.

Ohio Üniversitesi tarafından yürütülen ve Klinik Pediatri Dergisi’nde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre fast food yeme sıklığı fazla öğrenciler hiç fast food yemeyenlere kıyasla matematik, fen ve okuma sınavlarında %20 daha az başarıya sahipler. Haftada üç gün fast food tükettiğini söyleyen öğrenciler ise hiç tüketmeyenlere kıyasla sadece matematik testlerinde düşük sonuçlar aldılar.

Araştırmada, 11.740 öğrenciye beşinci sınıftayken fast food tüketim anketi uygulandı ve bu çocuklara sekizinci sınıfa geldiklerinde başarı testleri yapıldı. Test sonuçlarını etkileyebilecek ailenin sosyoekonomik durumu, tv izleme süresi ve  egzersiz yapma gibi diğer faktörler de hesaba katıldı.

Araştırmacılar, beşinci sınıftaki fast food tüketiminin sekizinci sınıftaki başarıyı neden olumsuz etkilediğini tam olarak açıklayamasalar da fast food ürünlerin demir gibi bilişsel gelişimi destekleyen besin ögelerinden fakir olmasının bu sonuca neden olduğunu düşünmekteler. Nitekim bunu doğrulayan geçmişte yapılmış çalışmalar bulunmakta.

Yine başka çalışmalarda yüksek yağ ve yüksek şeker içeren beslenmenin hafıza ve öğrenme yeteneğini azalttığı belirlenmişti. Bir başka çalışmaya göre düşük doğum ağırlığı olan bebeklerin doğum ağırlığı fazla olanlara kıyasla akademik başarıları daha az

Uzmanlar fast food yiyeceklerin beslenmenin düzenli bir parçası olmadığı sürece seyrek olarak yenilmesinin bir sorun teşkil etmeyeceğini belirtmekteler. Ancak çocukların fast food ürünlere erişiminin kolay olmasının büyük sorun olduğunu, gerek okul kantinlerinde gerekse okul civarında bulunan restoranlarda fast food ürünlerin bulunmasının tüketimi arttırdığını ifade ediyorlar.

Kaynaklar:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/287414.php