Enerji Veren Besinler Nelerdir? - FAYDALAR

Enerji Veren Besinler Nelerdir?

Kronik yorgunluktan şikâyet ediyorsanız büyük olasılıkla beslenmenizde bazı hatalar yapıyorsunuz demektir. “Hayır, ben sağlıklı bir şekilde besleniyorum.” diyorsanız da o zaman yorgunluğunuza sebep olan bir hastalık durumu söz konusudur. Hastalık durumunu yok sayarsak, beslenmenizdeki hataları düzelterek enerji düzeyinizi arttırmanız çok da zor değil. Bunun için aşağıda detaylandırdığım enerji veren besinler ve enerji veren beslenme önerilerine uymaya çalışın.

Enerji veren besinler


Enerji veren yiyecekler 3 besin ögesini barındırır ki bunlar karbonhidratlar, protein ve yağlardır. Bu besin ögelerinin enerjiye dönüşüm hızları farklılık gösterir. Protein ve yağlar daha yavaş enerji verirler ama o enerji daha dengeli bir tablo çizer. Yani protein ve yağlardan zengin besinler bir anda zinde olmanızı sağlamaz ama uzun süreli ve dengeli bir enerji durumuna sahip olmanızı sağlarlar.

Karbonhidratlar ise yapısına göre basit ve kompleks olarak ikiye ayrılırlar ve bir besindeki karbonhidrat yapısı basit ise kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olarak bir anda enerji verirken kısa süre sonra enerjinin düşmesine neden olur. Bu yüzden hemen ve kısa süreli enerjiye ihtiyacınız varsa basit karbonhidratlar işe yarar ama kan şekerindeki çıkıştan sonraki iniş size halsizlik verir. Bu yüzden şekerli besinler ya da rafine tahıllardan yapılmış hamur işleri enerji için iyi gözükseler de aslında kronik yorgunluğun nedenini oluştururlar. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve bakliyatlar gibi kompleks karbonhidrat kaynakları yavaş ve dengeli bir enerjiye sahip olmanıza yardımcı olurlar.

Enerji veren besinler olarak günlük beslenmenizde et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, bakliyatlar, sebzeler ve meyveler, yağlı tohumlar ve tam tahıllardan bulundurun.

Şekerli yiyecekler ve içeceklerden, rafine tahıllı yanı beyaz undan yapılmış yiyeceklerden ise uzak durun.



Öğün sayısını arttırın


Kendinizi halsiz hissetmenizin sebebi öğün sıklığınızla ilişkili olabilir. Örneğin günde 2 ya da öğün yemek yiyorsanız, kahvaltı ile öğle ve öğle ile akşam yemeği arasına ara öğünler ekleyin. Beynimiz enerjiyi çok az depolar ve bazı kişilerde birkaç saatlik açlıktan sonra yorgunluk oluşur. Beynin enerji ihtiyacını karşılamak için ara öğünlerde tüketeceğiniz bir meyve ya da bir avuç yağlı tohum(ceviz, badem, fındık vs.) yeterli olacaktır.

Öğle yemeğini küçük tutun


Araştırmalara göre öğle yemeğinde fazla yiyenlerde öğleden sonra ağırlık oluşuyor. Bunun nedeni tam olarak belirlenememiş olsa da bu durumun yemek sonrası artan enerjinin birkaç saat sonra ani düşüşü olabilir. İşte bu noktada ikindi zamanında sağlıklı atıştırmalıklardan yararlanarak tüketeceğiniz bir ara öğün enerjinizin yükselmesine yardımcı olacaktır.

Düşük kalorili diyetlerden kaçının


Bazı kişiler katı diyetler uygulayarak hızlı kilo vermeyi hedefler. Günlük ihtiyaçlarının çok altında kalori alımı yaparak aslında yorgunluk hissi de dâhil olmak üzere fiziksel ve ruhsal sağlıklarını tehlikeye atarlar. Diyet yapıyorsanız haftada en fazla 1 kilo vermeyi hedefleyin. Aksi, bir uzman tarafından önerilmedikçe kadınlar için günlük en az kalori alımı 1200 kcal ve erkekler için 1500 kcal olmalıdır. Bunun altındaki kalori alımı yetersiz enerji sebebiyle yorgunluk yapacaktır.

Kafeinli içecekler işe yarar ama


Kafeinin uyarıcı etkisi sebebiyle kendinizi daha enerjik hissedersiniz ama kafeinli içecekleri ne zaman ve ne miktarda aldığınız çok önemli. Örneğin bir toplantı öncesi içilen bir fincan kahve toplantıdaki veriminizi arttırır, zihninizi açar. Ama özellikle geceleri ve bol miktarda içilen kafeinli içecekler uykusuzluk yapabilir. Bu durumda da yetersiz uyuma sebebiyle ertesi gün halsiz geçen bir gününüz olur.

Alkolü sınırlandırın


Öğle saatlerinde içilen alkol öğleden sonrasında halsizliğe neden olur. Aynı şekilde eğer akşam için enerjik olmak istiyorsanız öğleden sonrasında da alkol almamalısınız. Akşamları bir iki kadeh alkol alımı eğer geceyi uyku ile geçirmeyi düşünüyorsanız uygun kabul edilebilir. Alkollü içeceklerde makul üst sınır kadınlar için 1 kadeh erkekler için 2 kadeh olarak tanımlanır.

Su için


Su kalorisi olmasa da tüm canlıların temelidir ve susuz yaşam mümkün değildir. Su, kan dolaşımının temel bileşenidir ve besin ögelerinin hücrelere taşınmasını ve atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Eğer vücudunuz susuz kaldıysa bunun ilk belirtilerinden biri halsizlik olacaktır. Her gün en az 8 bardak su için.

30 dakikalık bir egzersiz için egzersiz öncesinde ve sonrasında 250 ml su için. Daha uzun süreli egzersizlerde her 15 dakikada bir az miktarlarda su içmeye devam edin.

Uzun sözün kısası


Sonuç olarak enerji veren yiyecekler diye sıralayabileceğim mucize besinler listesi yok maalesef. Daha zinde olmanın genel prensipleri var;

Kan şekerinizde ani hareketlere neden olabilecek basit karbonhidratlardan uzak durun yani şekerli yiyecek ve içecekler ile beyaz undan yapılmış yiyeceklerden kaçının ve onun dışındaki yiyecekleri dengeli ve sık öğünler şeklinde tüketin. Bol bol su için. Az ve doğru zamanda kafeinli içeceklerden yararlanın. Alkol tüketmeyin. Spor yapın ve uykunuza dikkat edin.