Acı Biber Testosteron Düzeyini Arttırıyor - FAYDALAR

Acı Biber Testosteron Düzeyini Arttırıyor

Herkes acı sevmez. Belki siz de onlardan birisiniz ama acı yemek için kendinizi zorlamanızı gerektirecek bir araştırma sonucunu sizlerle paylaşacağım. ABD’de yayınlanan “Fizyoloji ve Davranış” adlı dergide yer alan bir çalışmaya göre acılı yiyecekler erkeklerin testosteron düzeylerinde artışa neden oluyor.

Testosteron erkeklerde bulunan temel erkeklik hormonudur. Testosteron hormonunun erkeklerde cinsel isteği ve gücü arttırdığı biliniyor. Bu hormon erkekleri fiziksel ve psikolojik açılardan da enerjik ve aktif kılıyor. Testosteron düzeyleri normal değerlerde olması daha başka açılardan da önemli. Kemik ve kasların güçlenmesi testosteron düzeyleri ile paralel seyrediyor. Zihinsel performans ve konsantrasyon üzerinde de etkili. Erkelerde testosteron eksikliği göbek bölgesinde yağlanmaya neden oluyor.

Fransa Grenoble Üniversitesi araştırmacılarının yürüttüğü “bazıları sıcak sever” adlı çalışmada yaşları 18-44 arasında olan 114 erkeğe baharatlı yiyecekleri tercih edip etmedikleri soruldu ve sonrasında önlerine patates püresi ve yanında acı biber sos ve sofra tuzu konularak yemeleri istendi. Kişilerden alınan tükürük örneklerinde acı biber sosu kullanımı ile testosteron düzenleri arasında açık bir korelasyon olduğu görüldü. Bir başka ifadeyle acı baharatlı sosu en fazla kullananlarda testosteron düzeyleri en yüksek çıktı.

Araştırmacılar acı biberde bulunan kapsaisin adlı bileşiğin, erkeklerde saldırganlık ve toplumsal hakimiyet gibi risk alma gerektiren konularda cesaret verici bir etkisi olduğunu ifade ediyorlar. Düşük testosteron seviyelerinin ise uyuşukluğa ve depresif ruh haline neden olduğunu belirtiyorlar.

Bir başka çalışmada ise testosteron düzeyleri daha yüksek olan erkeklerin evlilik dışı ilişki yaşama olasılıkları daha fazla bulunmuştu. Bu veri doğru ise yemekleri hazırlayanlar çoğunlukla kadınlar olduğuna göre kadınların yemeklere acı ekleme konusunda temkinli olmalarında fayda olabilir.

Her ne kadar bu yazı erkeklere hitap etse de acı biberin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi göz önünde bulundurulduğunda, kadınların da bunları beslenmelerine dahil etmesi uygun olacaktır.

Kaynak: Begue L, Bricout V, Boudesseul J, Shankland R, Duke A. Some like it hot: Testosterone predicts laboratory eating behavior of spicy food. Physiology & Behavior. 2014.