Tarçının faydaları nelerdir?
Anavatanı olan Çin’de bin yıllardır şifalı bir besin olarak kabul edilen ve son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla faydaları ispatlanan tarçının, Seylan ve Çin tarçını olarak 2 çeşidi bulunmaktadır. Seylan tarçını daha pahalıdır ve tat-aroma yönünden Çin tarçınından üstündür. Saylan tarçını, Çin tarçınına göre daha açık renklidir. Seylan tarçını aşırı kullanımının toksik etkiye sahip olduğu kumarin adlı maddeyi içermemesi sebebiyle tercih edilmesi gereken tarçın türüdür. Türkiye’de piyasada satılan tarçınların cinsi nedir bilemiyorum ama daha ekonomik olması sebebiyle Çin (kasia) tarçını olduklarını tahmin etmek güç değil.
Tarçını mutfağınızda hiç bulundurmuyor ya da bulundurmanıza rağmen
yeteri kadar tüketmiyorsanız, tarçının faydaları hakkında yeterli bilgiye sahip
değilsiniz demektir. Aşağıda belirtilen tarçının yararları hakkındaki
bilgilerden sonra daha fazla tüketmek için gayret göstereceğinize eminim.
Tarçının Sağlığa Faydaları
Bakteriyel ve mantar
enfeksiyonları
Kasia tarçınında bulunan cinnamaldehyde adlı kimyasal bileşiğin
bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu yönünde veriler
bulunmaktadır.
Kan şekeri ve diyabet
Tarçının kan şekerini düzenlediğine ilişkin sayısız bilimsel
çalışma mevcut. Kan şekerini düzenlemesi sebebiyle özellikle diyabetliler için
faydalı bir besin. Aslına bakarsanız sağlıklı beslenmeyen herkesin tarçın
tüketimini arttırarak kan şekerini düzenlemesinde fayda var çünkü günümüz
beslenmesinde kan şekerini yükselten basit karbonhidratlar çok fazla
tüketiliyor.
Bir araştırmaya göre günde 6 gram tarçın tüketen tip2 diyabet hastalarının
serum glikoz, trigliserid, LDL kolesterol ve toplam kolesterol seviyelerinde
düşüş olduğu belirlenmiştir. Bir başka çalışmada da tarçın ekstresi kullanan
hastaların açlık şekerlerinde düşüş görülmüştür.
Alzheimer Hastalığı
Tel Aviv Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışmaya göre tarçının alzheimer
hastalığını önleyici etkisi bulunmaktadır. Araştırmacılar tarçın kabuğunda
bulunan CEppt adlı özütün bu hastalığın önlenmesinde faydalı olduğunu belirtmektedir.
Kalp sağlığı
LDL yani kötü kolesterolü ve trigliseridi düşüren tarçın bu
özelliği ile kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
HIV
Hindistan’da yapılan bir çalışmada tarçın kullanımının HIV1 ve
HIV2 virüslerine karşı bağışıklık siteminin tepkisini güçlendirdiği yönünde
bulgular elde edilmiştir.
Ülser
Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Yapılan çalışmalar tarçının
ülsere neden olan patojenlere karşı etkili olduğunu göstermektedir.
Multipl Skleroz (MS)
Rush Üniversitesi’nden bilim insanları tarçın kullanımının MS
hastalığının yıkıcı etkisini azaltabileceğini ve tarçının bu hastalığın
tedavisinde kullanılan pahalı ilaçlara alternatif oluşturabileceğini söylüyor.
Kanser
Teksas Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada tarçının kanser
hücrelerinin çoğalmasını engellediği görülmüştür.
Kısırlık
İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde kadınlarda seks
hormonlarını dengelediği ve kısırlığı önlediğini gösteren çalışmalar
bulunmaktadır.
Gıda koruyucu
Tarçın bakterilerin çoğalmasını engellemede etkilidir. Yemeklerinize
ekleyeceğiniz tarçın onların bozulmasını önlemede etkili olacaktır.
Hafıza ve bilişsel
fonsiyonlar
Tarçının kronik yangıya bağlı gelişen nörolojik hastalıklara
karşı etkili olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmalar
tarçının özellikle parkinson, beyin tümörü ve menenjit gibi nörodejeneratif
hastalıklara karşı etkisini vurgulamaktadır.
Bir çalışmaya göre tarçın koklamak bilişsel fonksiyonları ve
hafızayı güçlendirir.
Zayıflama
Tarçın tüketmek kanı inceltir ve kan dolaşımını hızlandırır. Kan
akışının hızlanması demek metabolizmanın hızlanması demektir ki kilo vermede
metabolizmayı hızlandırmak en etkili yoldur.
Tarçının
besin değerleri
Kalori: 24.7 kcal
Yağ: 0.12
gram
Karbonhidrat: 8.06
gram
Protein: 0.4gram
Uyarılar
Tarçında bulunan kumarin maddesinin aşırı alımı karaciğer hasarına
neden olabilmektedir. Kasia tarçınındaki kumarin oranı %4, Seylan tarçının da
ise %0.04’tür. Ayrıca kan incelten ilaçları kullanan kalp hastalarının aşırı
tarçın tüketiminden uzak durmaları önerilmektedir.