Tarçının Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçının faydaları nelerdir?


Anavatanı olan Çin’de bin yıllardır şifalı bir besin olarak kabul edilen ve son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla faydaları ispatlanan tarçının, Seylan ve Çin tarçını olarak 2 çeşidi bulunmaktadır. Seylan tarçını daha pahalıdır ve tat-aroma yönünden Çin tarçınından üstündür. Saylan tarçını, Çin tarçınına göre daha açık renklidir. Seylan tarçını aşırı kullanımının toksik etkiye sahip olduğu kumarin adlı maddeyi içermemesi sebebiyle tercih edilmesi gereken tarçın türüdür. Türkiye’de piyasada satılan tarçınların cinsi nedir bilemiyorum ama daha ekonomik olması sebebiyle Çin (kasia) tarçını olduklarını tahmin etmek güç değil.

Tarçını mutfağınızda hiç bulundurmuyor ya da bulundurmanıza rağmen yeteri kadar tüketmiyorsanız, tarçının faydaları hakkında yeterli bilgiye sahip değilsiniz demektir. Aşağıda belirtilen tarçının yararları hakkındaki bilgilerden sonra daha fazla tüketmek için gayret göstereceğinize eminim.

Tarçının Sağlığa Faydaları

Bakteriyel ve mantar enfeksiyonları
Kasia tarçınında bulunan cinnamaldehyde adlı kimyasal bileşiğin bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu yönünde veriler bulunmaktadır.

Kan şekeri ve diyabet
Tarçının kan şekerini düzenlediğine ilişkin sayısız bilimsel çalışma mevcut. Kan şekerini düzenlemesi sebebiyle özellikle diyabetliler için faydalı bir besin. Aslına bakarsanız sağlıklı beslenmeyen herkesin tarçın tüketimini arttırarak kan şekerini düzenlemesinde fayda var çünkü günümüz beslenmesinde kan şekerini yükselten basit karbonhidratlar çok fazla tüketiliyor.

Bir araştırmaya göre günde 6 gram tarçın tüketen tip2 diyabet hastalarının serum glikoz, trigliserid, LDL kolesterol ve toplam kolesterol seviyelerinde düşüş olduğu belirlenmiştir. Bir başka çalışmada da tarçın ekstresi kullanan hastaların açlık şekerlerinde düşüş görülmüştür.

Alzheimer Hastalığı
Tel Aviv Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışmaya göre tarçının alzheimer hastalığını önleyici etkisi bulunmaktadır. Araştırmacılar tarçın kabuğunda bulunan CEppt adlı özütün bu hastalığın önlenmesinde faydalı olduğunu belirtmektedir.

Kalp sağlığı
LDL yani kötü kolesterolü ve trigliseridi düşüren tarçın bu özelliği ile kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.

HIV
Hindistan’da yapılan bir çalışmada tarçın kullanımının HIV1 ve HIV2 virüslerine karşı bağışıklık siteminin tepkisini güçlendirdiği yönünde bulgular elde edilmiştir.

Ülser
Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Yapılan çalışmalar tarçının ülsere neden olan patojenlere karşı etkili olduğunu göstermektedir.

Multipl Skleroz (MS)
Rush Üniversitesi’nden bilim insanları tarçın kullanımının MS hastalığının yıkıcı etkisini azaltabileceğini ve tarçının bu hastalığın tedavisinde kullanılan pahalı ilaçlara alternatif oluşturabileceğini söylüyor.

Kanser
Teksas Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada tarçının kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği görülmüştür. 

Kısırlık
İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde kadınlarda seks hormonlarını dengelediği ve kısırlığı önlediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. 

Gıda koruyucu
Tarçın bakterilerin çoğalmasını engellemede etkilidir. Yemeklerinize ekleyeceğiniz tarçın onların bozulmasını önlemede etkili olacaktır.

Hafıza ve bilişsel fonsiyonlar
Tarçının kronik yangıya bağlı gelişen nörolojik hastalıklara karşı etkili olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmalar tarçının özellikle parkinson, beyin tümörü ve menenjit gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı etkisini vurgulamaktadır. 
Bir çalışmaya göre tarçın koklamak bilişsel fonksiyonları ve hafızayı güçlendirir.

Zayıflama
Tarçın tüketmek kanı inceltir ve kan dolaşımını hızlandırır. Kan akışının hızlanması demek metabolizmanın hızlanması demektir ki kilo vermede metabolizmayı hızlandırmak en etkili yoldur.

Tarçının besin değerleri

10 gram tarçın için;

Kalori: 24.7 kcal
Yağ: 0.12 gram
Karbonhidrat: 8.06 gram
Protein: 0.4gram

Uyarılar

Tarçında bulunan kumarin maddesinin aşırı alımı karaciğer hasarına neden olabilmektedir. Kasia tarçınındaki kumarin oranı %4, Seylan tarçının da ise %0.04’tür. Ayrıca kan incelten ilaçları kullanan kalp hastalarının aşırı tarçın tüketiminden uzak durmaları önerilmektedir.