Narın faydaları nelerdir?
Nar, dünyanın bilinen en eski meyvelerinden biridir ve ana vatanı olan Avrasya’da bereket, sağlık ve güç simgesi olarak kabul edilir. Nar, kutsal kitaplarda da adından en çok söz edilen besinlerden biridir. Narın sert kabuğunun altında bulunan kırmızı taneler bekleyebileceğinizin çok üzerinde faydaları ile vücudumuz için tam bir besin deposudur. Narın faydalarına ilişkin okuyacağınız aşağıdaki bilgilerden sonra alışveriş listenize narı daha sık ekleyeceğinize eminim.
Narın
besin değerleri
Narın Faydaları |
Nar lif, vitamin ve mineral zengini bir besindir. Pek çok popüler meyveden daha fazla lif içerir. Örneğin 1 orta boy narda
Nar ile ilgili araştırmalar ve narın faydalarına ilişkin
veriler
Cilt kanserinden korunma ve cilt güzelliği
2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre nar suyu ve yağı cildimizi
solar radyasyondan koruyor. Yani güneşe aşırı maruz kalmaya bağlı görülen cilt
kanserlerine karşı etkili oluyor. Araştırmacılar nardaki antosiyanin ve tanenler
adlı fitokimyasalların antioksidan ve anti tümör etkilerinin bunu sağladığını
düşünmekteler. Bu fitokimyasallar aynı zamanda yaşlanma karşıtı etkiye sahipler
ve Alzheimer gibi dejeneratif hastalıkların oluşumunu engellemede rol oynarlar.
Bir başka çalışmada ise deriye nar ekstresi sürülmesinin, deri
tümörlerine karşı koruyucu olabileceği bildirilmiştir.
Nar tüketimi deride elastin ve kolajen üretimini sağlayarak cildi yumuşatır, genç ve güzel görünmenize yardımcı olur.
Narın Antioksidan Gücü ve Diğer Kanserler
Antioksidanlar hücrelerimize saldıran serbest radikallerin olumsuz
etkileri ile mücadele eden moleküllerdir. Hücrelerin anormalleşerek
tümör oluşma riskini ve hücre yıkımını azaltır. Antioksidan içeren
yiyeceklerle beslenenler daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin azaldığı bir
yaşam sürdürebilirler.
Türkiye’de yetiştirilen bazı meyvelerin (elma, ayva, üzüm, armut ve nar) antioksidan aktivitelerini belirlemek üzere yapılan çalışmada, narın % 62.7 ile en yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu, bunu ayva (% 60.4),üzüm (% 26.6), elma (% 25.7) ve armutun (% 13.7) izlediği tespit edilmiştir. Bir başka çalışmada, ABD’de marketlerde satılan nar suyuyla birlikte elma, vişne, portakal, açai, üzüm, kızılcık ve ahududu meyve suları ile kırmızı şarap ve buzlu çayın antioksidan etkileri araştırılmış. Bu içeceklerin eşit miktarlarının antioksidan etkileri ölçülmüş. Nar suyunun diğer içeceklerin hepsinden en az %20 daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğu raporlanmıştır. Yapılan çalışmalar nar çekirdeğindeki antioksidan bileşiklerin prostat, meme, kolon, akciğer ve deri kanserine karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmaların nar çekirdeği üzerine yoğunlaşması narın çekirdekleri ile birlikte tüketilmesinin önemini işaret etmektedir.
Kemik sağlığı
Nar suyunda bulunan enzim inhibitörleri kıkırdakların korunmasına
yardımcı olur. Kıkırdak dejenerasyonunu
önleyerek orteoartrit riskni azaltır.
Anemi
Nar, yüksek demir içeriği ile kanda hemoglobin seviyelerini
yükselterek anemi riskini azaltmaya yardımcı olur.
Tansiyonu ve LDL’yi düşürür
Yüksek kan basıncı(tansiyon), kalp krizi riskini arttıran en önemli etkenlerden biridir. Bilimsel çalışmalarda nar suyunun kan basıncını düşürdüğü ve damar tıkanıklığını (ateroskleroz) önlediği bulunmuştur. Bir yıl süren bir çalışmada nar suyu verilen kişilerin kan basıncının%12, damar plaklarının %30 azaldığı tespit edilirken, nar suyu verilmeyen kişilerde damar plaklarının %9 arttığı görülmüştür. Narın, içeriğinde bulunan antioksidanlar ve diyet lifi sayesinde kandaki kötü kolesterolü(LDL) düşürür. Kötü kolesterolün damarlarda tıkanıklıklar oluşturmasını önler. Bu özelliğiyle damar sertliğine karşı koruyucu ve damar esnekliğini artırıcıdır.
Bağışıklık sistemini korur
Narın yararlarından biri de bağışıklık sisteminizi güçlendirerek soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermesidir.
Sindirim sitemini destekler
Nardaki besin ögeleri antibakteriyel özellikteki enzimlerin
salgılanmasına yardımcı olarak hemoroid, bağırsak parazitleri ve mide bulantısı
gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. Nar içeriğindeki lif sayesinde
sindirim sistemini düzenler ve ishali giderir.
Kilo kontrolüne yardımcı
Nar doğal bir enerji kaynağıdır, içeriğindeki besin ögeleri
sayesinde vücudu temizler ve yüksek lif içeri ile de kilo kontrolüne yardımcı
olur.
Nar tüketimine ilişkin bilgiler
Nar tüketimine ilişkin bilgiler
Tüm meyveler gibi narı da
tüketmenin en doğru ve besleyici şekli doğal haliyle tüketmektir. Nar,
buzdolabında besin değerini kaybetmeden 2 ay süresince saklanabilir. Meyvelerin
organik olanlarını bulmak ve tüketmek en sağlıklısı. Nar alırken cüssesine göre
en ağır, parlak ve pürüzsüz kabukları olanları tercih etmelisiniz.