Muzun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Muzun Faydaları Nelerdir?

Muzun faydaları nelerdir?


Muz, dünyada en çok tüketilen meyvelerden biridir. Bu hem besin değerlerinin zenginliğinden yani faydalarından hem de kabuğunun sağladığı tüketim kolaylığından kaynaklanmaktadır. Muzu hiç yıkamadan kabuğunu soyarak yiyebilir, çantanıza atarak işte, okulda tüketebilirsiniz. 100’den fazla ülkede üretimi yapılan muz, parasal değer açısından da gıda tarımının lideridir. ABD’de elma ve portakaldan daha fazla tüketilmektedir. 

Muzun çocuklarda astımı azalttığı, böbrek, lösemi ve kolorektal kanserler gibi bazı kanser türlerine karşı etkili olduğu, kalbi koruduğu, hafızayı güçlendirdiği ve ishal tedavisine yardımcı olduğu yönünde bilimsel kanıtlar mevcuttur. 

Muzun besin değerleri

1 orta boy (125 gram) muz 1 porsiyon olarak kabul edilir ve 100 kaloridir. Yaklaşık 24 gram karbonhidrat ve 1 gram protein içerir ve yağ, kolesterol ve sodyum içermez.

B6 vitamini - .5 mg
Manganez - .3 mg
C vitamini - 12 mg
Potasyum - 250 mg
Diyet lifi - 2 g
Protein - 1 g
Magnesyum - 29 mg
Folat - 25.0 mcg
Riboflavin - .1 mg
Niacin - .8 mg
A vitamini - 81 IU
Demir - .3 mg

Yetişkinler için günlük önerilen potasyum miktarı 4700 mg’dir. Muz en iyi potasyum kaynaklarından biri olmasına karşılık 1 büyük muz günlük potasyum ihtiyacının ancak %10’unu sağlayabilmektedir.

Muzun Olası Faydaları


Muzun faydaları

Yüksek tansiyon
Sodyum alımını azaltmak ve potasyum miktarını arttırmak yüksek kan basıncını düşürmek için beslenmede yapılması gerekendir. Ne var ki ihtiyaçtan çok daha fazla sodyum ve çok az potasyum alınmaktadır. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre toplumun ancak % 2 si günlük önerilen potasyum miktarı olan 4700mg yi karşılayabilmektedir. Türkiye’deki bir çalışmaya göre de önerilenden 3 kat fazla sodyum alınmaktadır.

Potasyum, sinir ve kas fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasının yanı sıra vücut sıvılarının sağlıklı bir dengede bulunması için de gereklidir. Muzun içeriğindeki potasyum spor sonrası oluşabilecek kas kramplarının önlenmesine yardımcı olur.

Astım
İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre günde 1 muz tüketen çocuklarda astım gelişme riski %34 azalmaktadır.

Kanser
Yaşamın ilk 2 yılında tüketilen muz, portakal ve portakal suyunun çocuklarda lösemi riskini azalttığı belirtilmektedir. İyi bir C vitamini kaynağı olan muz, kansere neden olan serbest radikallerle mücadele eder. 1 orta boy muz günlük C vitamini ihtiyacınızın %15’ini karşılar. Yüksek lif içeriği sayesinde de kolorektal kansere karşı etkilidir.

Kalp sağlığı
Muzun içeriğinde bulunan lif, potasyum, C ve B6 vitaminlerinin hepsi kalp sağlığının korunmasına yardımcı besin ögeleridir. Potasyumun kan basıncını düşürücü etkisi kalp sağlığı üzerinde etkin rol oynar. Bir çalışmaya göre günde 4500 mg potasyum alanların günde 1000 mg potasyum alanlara kıyasla kalp hastalıkları riski %49 azalmaktadır.

Diyabet
Diyabetikler üzerinde yapılan çalışmalar yüksek lifli beslenmenin kan şeker düzeylerinde düşüşe neden olduğunu göstermektedir. 1 orta boy muzda 3 gram lif bulunur ki bu günlük lif ihtiyacının %10’undan fazlasını karşılar.

İshal tedavisi
İshal vücutta potasyum gibi elektrolitlerin kaybına neden olur ve bu durum ishal olan kişiyi güçsüz kılar. Muz ishal tedavisinde vücudun elektrolit dengesini sağlamaya ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. Muz kolay sindirilebilir bir besin olduğu için bebeklerde katı gıdaya geçişte öncelikli tercihler arasında yer alır.

Kemik sağlığı
Muz her ne kadar kalsiyumdan çok zengin bir besin olmasa da kemik sağlığınızı korumaya yardımcıdır. Muzda bulunan fruktoolisakkaritler yani sindirilemeyen lifler bağırsaklarda probiyotik etki yapar ve alınan kalsiyumun vücut tarafından daha iyi ve fazla emilimini sağlar.

Hafıza ve ruh hali
Muz, bir amino asit olan triptofandan zengindir. Triptofan mutluluk hormonu olarak  bilinen serotonin üretimini sağlar. Araştırmalar triptofanın hafızayı koruyucu ve ruh halini düzeltici etkisi olduğunu göstermektedir. Triptofan uykuya da yardımcı olur. Gece içeceğiniz muzlu süt uyku sorunu yaşayanlar için idealdir.

Muz Tüketimi
Muzu tek başına tüketebileceğiniz gibi süt ya da yoğurt ile birlikte de yiyebilirsiniz. Meyve salatalarına, keklere ve pastalara çok yakışır.  Muzun erken kararmasını önlemek için kese kağıdında ve oda sıcaklığında muhafaza edin. Muz kabuklarını atıyorsanız muz kabuğunun faydaları başlıklı yazımızı okumanızı öneririz. 

Uyarılar
Betabloker sınıfı ilaç kullananlar beslenme de fazla potasyum alımına dikkat etmelidir çünkü bu ilaçlar kanda potasyum seviyelerini yükseltir. Böbreklerinde işlev bozukluğu olanlara da yüksek potasyumlu beslenme önerilmez çünkü vücutta potasyum birikimine neden olarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.