Kinoa nedir? Kinoanın faydaları nelerdir?
Kinoa ülkemizde pek bilinmese de dünya onu süper gıdalardan biri olarak kabul ediyor. Ana vatanı olan Güney Amerika’da çok yaygın olarak İknalar zamanından beri tüketilen Kinoa’yı dünya, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün 2013’ü Uluslararası Kinoa yılı ilan edilmesiyle birlikte tanıdı. Kinoanın bu ünvanı alması hiç şaşırtıcı değil çünkü sağlığa faydaları çok fazla...
Kinoa teknik olarak bir tahıl olmamakla birlikte iyi bir tahıl
alternatifi. Onu özel kılan pek çok değer bulunmakta ve esas olarak
gluten içermemesi en dikkat çekici özelliği. Böylece gluten içeren tahılları tüketemeyenlerin
(çölyak hastalarının) kurtarıcısı.
Kinoa besin
değerleri
Besin değeri çok yüksek kinoa susam büyüklüğünde beyaz, sarı, siyah,
kahverengi, kırmızı ve mor renklerde tanelerden oluşabiliyor. Kinoa’yı diğer
tahıllardan ayıran özelliği proteinden zengin oluşu. Eşdeğer miktardaki
tahıllara kıyasla yaklaşık 2 kat fazla protein ve besinler yoluyla alınması
gereken 9 esansiyel aminoasitin tümünü içeriyor. Bu açıdan bakıldığında
vejetaryenlar, veganlar veya yeterli et tüketmeyenler için harika bir besin. Bunun
yanı sıra kalsiyum, bakır, manganez ve magnezyum için çok iyi, B grubu
vitaminlerin pek çoğu, E vitamini ve diyet lifi için ise iyi bir kaynak. 100 gram kinoa 368 kalori;
14 gram
protein, 6 gram
yağ, 64 gram
karbonhidrat ve 7 gram
lif içeriyor.
Kinoa faydaları
Mide-bağırsak
sağlığı
Kinoada bulunan çözünmez lifler bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini
sağlar. Hacimli dışkılamaya yardımcı olur ve yetersiz lif alımına bağlı gaz, şişkinlik
ve ağrı risklerini azaltır.
Safra taşı
oluşumunu azaltır
Lifli besinler safradan asit salgılanmasını azaltarak sarfa taşı oluşum
riskini düşürmektedir. Kapsamlı bir çalışmaya göre liften zengin beslenenlerde
safra taşı görülme olasılığı %20 düşmektedir.
Antioksidan
özelliği
Manganez ve bakır minerallerini yoğun miktarda içeren kinoa bu
minerallerin hücrelerde hasarı önleyici enzim üretimine katkısı sayesinde antiksidan
etkilidir. Bu antioksidanlar kanserler, kalp hastalıkları ve yangısal
hastalıkların önlenmesine yardımcı olurlar.
Enerji verir
Kinoa B2(riboflavin) vitamininden zengindir. Bu vitamin vücutta enerji
üretiminde görev alır.
Migren ağrılarını
giderir
Magnezyum minerali kan damarlarını rahatlatır. Magnezyumdan zengin olan
kinoa bu sayede vasküler baş ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olacaktır.
Zayıflamaya
yardımcıdır
Lif ve proteinden zengin besinler kalıcı tokluk sağlarlar. Kinoada her
ikisi de son derece bol miktarda bulunur. Yapılan bir araştırmaya göre tüm
diğer tahıllardan daha fazla doygunluk sağladığı görülmüştür.
Kinoayı her yerde bulmak pek mümkün değil ama satışını yapan kaliteli
marketler ve internet siteleri mevcut. Nasıl tüketileceği konusunda ise yine
internet ortamında pek çok tarif bulmak mümkün. Aslında kısaca diğer tahılları tükettiğiniz
her şekilde kinoayı da tüketebilirsiniz.
Kinoa pilavı yaparken 1 bardak kinoaya 2 bardak su ölçüsünü kullanın.15 dakikalık pişirmeden sonra kinao pilavınız hazır olacaktır.